Architektūra

INDIVIDUALAUS NAMO PROJEKTAS ‘BLACK BOX’

By 2018-02-05 No Comments
individualaus namo projektas

INDIVIDUALAUS NAMO PROJEKTAS ‘BLACK BOX’

ARCHITEKTŪRA | INTERJERAS

UNGURIŲ G., VILNIUS

REALIZUOTAS

208 kv.m.

FOTO : Leonas Garbačauskas

Publikacijos: Lietuvos rytas article

Individualaus namo projektas ‘BLACK BOX’ – Vilniaus Lazdynų mikrorajone suplanuotas ir įrengtas namas – paprastumo, bet kartu ir išskirtinumo kombinacija. Šis modernios architektūros šeimos namas iškilo ant Neries šlaito per kiek daugiau nei metus.

Apie…

Projekto autoriai – „PAO Architektai“ komanda architektas Paulius Petkus ir interjero dizainerė Justė Žibūdienė. Projekto užsakovai – jauni ir drąsius žmonės. Jie turėjo  aiškius pageidavimus namo išplanavimui, tačiau leido mums eksperimentuoti. Namo savininkai norėjo netradicinių ir įdomių sprendimų, tačiau labai svarbus uždavinys, kad būsima gyvenamoji vieta atitiktų šeimos poreikius ir tiltų į biudžetą. Jie patys, atliko namų darbus, pageidavo šiuolaikiškos, modernios ir minimalistinės architektūros bei lengvų formų paryškinančių jų sklypo privalumus. Vieno aukšto, minimalistinės formos tūrio koncepciją su užstatymu lygiagrečiai sklypo kraštinei, puikia prilipo šioje vietoje. 200 kv. m. ploto individualaus namo projektas ‘BLACK BOX’ sukurtas jaunai  keturių asmenų šeimai ir jame įrengti 5 kambariai.

Planas

Pagrindinis įėjimas ir visos pagalbinės patalpos, tėvų ir vaikų vonios, o taip pat ir drabužinė yra suplanuotos šiaurinėje pastato pusėje. Gyvenamas kambarys su valgomuoju, virtuve ir miegamieji kambariai yra atsukti į pietvakarius su vaizdu į upę. Trys miegamieji kambariai iš kurių,  –  1 tėvų miegamasis suplanuotas su atskira drabužine ir vonia bei 2 vaikų kambariai, kurie po pakeitimo projektavimo eigoje liko vienu dideliu kambariu. Iš pradžių planavome daryti atskirtus kambarius atskirtus pertvara, tačiau išdiskutavus su šeimininkais  nutarėme palikti šiuos kambarius nesujungtus, vėliau kai vaikai paaugs ir jiems bus reikalingas privatumas galima bus sumontuoti pertvarą. Dabar tai yra didelė žaidimų erdvė.

Name taip pat įrengtas darbo kambarys bei kitos pagalbinės patalpos.  Svetainė yra sujungta su valgomuoju ir virtuve, prie kurios įrengtas sandėliukas maistui ir kitiems buitiniams reikmenims. Namo planas ir bendrai architektūra su interjeru atspindi skandinaviško modernizmo filosofiją, kaip pasakytoje vieno iš žymiausiu modernizmo architektų, vokiečio Ludwig Mies van der Rohe  frazė –  „mažiau yra daugiau. 

Architektūra

Visi gyvenamieji kambariai turi išėjimą į dengtą terasą. Vasaros metu ši stogo detalė – konsolė veikia ne tik kaip stogas nuo lietaus bet ir labai efektyviai reguliuoja mikroklimatą sudarydama natūralų šešėlio efektą ir apsaugo kambarius nuo tiesioginių saulės spindulių. Kadangi kiemas yra pietų pusėje ir vasarą yra apšviestas visą diena, tai šis sprendimas leidžia natūraliais būdais palaikyti vėsą patalpose. Šiaurinėje namo dalyje įrengta analogiška stogo konsolė, kuri suformuoja pagrindinį įėjimą ir apsaugą nuo lietaus. Kadangi šiaurinėje sklypo dalyje numatoma kvartalo plėtra, ten įrengėme žaliąsias zonas, kurios dengią vaizdą nuo gatvės ir suteikia daugiau privatumo. Taip pat tai yra ir įdomus žaidimas kontrastais kai žaluma žaidžia su fasado apdaila ir apšvietimu. Be to viena iš įdomesnių detalių – „skylės“ stoge įrengtos tam, kad šios žalios oazės galėtu augti šiaurinėje pusėje. 

Visame name ir jo fasade naudotos kontrasto principu pasirinktos medžiagas: juoda-balta, grubu-lygu ir t.t. Taip juodo-šviesaus medžio apdaila paryškina minimalistine formą tarsi visas linijas padaro dar tiesesnėmis, taip pat gražiai kontrastuoja su betono elementais tekstūra.

Interjeras

Toks pats kontrasto efektas koreliuoja su interjero sprendimais – skandinaviško minimalizmo koncepcija. Nemenkas įdirbis šiame projekte buvo sutelktas į detales, nes tai ir yra viena iš svarbiausia tie interjere tiek architektūroje, tai leido erdves padaryti lengvas – išlaisvinti jas nuo nereikalingo triukšmo